Barion Pixel

ECKART BÖHMER – KASPAR HAUSER ÉS AZ EMBERISÉG ÚTJA

Az Ita Wegman Antropozófiai Gyógypedagógia és Szociálterápia Műhely szeretettel ajánlja az alábbi programokat, három féle kapcsolódási lehetőséggel:

1. Eckart Böhmer bevezető előadásai 2022. október 31-én 17.00-21.00 között: Kaspar Hauser és János Apokalipszise címmel.

„Nagy misztérium megy végbe Kaspar Hauserben (1812-1833), amely az egyik legnagyobb misztérium a Golgota óta. 1908-ban Rudolf Steiner Nürnbergben tartotta fontos előadásciklusát Szent János apokalipsziséről, abban a városban, ahol Kaspar Hauser 1828-ban, pünkösdkor megjelent. Ez volt az első, nyilvános előadás, melyben hivatkozik Európa gyermekére, és csak ott egyetlenegyszer beszél róla hallgatóság előtt. Minél messzebbre menően ismerjük fel Kaspar Hauser lényét és hatását, annál több olyan szimbolikus dolog tárul fel előttünk, amely a legnagyobb jelentőséggel bír jelen korunkban, a megpróbáltatások idején. Igen, rajta példaszerűen nyilatkozik meg Friedrich Hölderlin súlyos Pátmosz-szava: „De ahol veszély van, ott a megmentő erő is növekszik.” Eckart Böhmer

Hozzájárulási díj: 5.000 Ft

2. Műhelymunka Eckart Böhmer vezetésével 2022. október 31 – november 4. között, melynek témája: Kaspar Hauser és az emberiség útja a jövőbeli PHILADELPHIA-Kultúrkorszakba.

„Kaspar Hauser szélsebességgel tanulta meg az emberektől mindazt, amit ők csak hosszú-hosszú idő alatt voltak képesek elsajátítani. Ma azonban az embereknek kell lépésről lépésre megtanulniuk Kaspar Hausertől mindazt, amit általában még nem eléggé birtokolnak, mint pl

igazként élni, igazságosnak lenni, gyakorolni a szelídséget, a leírhatatlan jóságot és kedvességet, a sorselfogadást és az ellenség szeretetét. Mert csak ezen erények birtokában léphet az ember abba a kultúrkorszakba, amely az Apokalipszisben a Philadelphia nevet viseli.

A műhelymunka során játékosan, elemi színházi gyakorlatokon keresztül foglalkozunk ezekkel a minőségekkel, valamint azokkal a nagy kérdésekkel is, melyeket Kaspar Hauser lénye hordozott: Ki vagyok én? Honnan jövök? Merre visz az utam?” Eckart Böhmer

Hozzájárulási díj: 45.000 Ft

3. Gondolatébresztő bemutatók november 4-én 16.00-17.30 között, melyek a műhelymunkák inspirációiból születnek. 

Hozzájárulásként köszönettel fogadunk adományt.


A program vezetője: Eckart Böhmer, az Ansbachi Kaspar Hauser-ünnepi játékok főigazgatója, színházrendező, előadó és író. 1966-ban született Santiagoban, Chilében. Édesapja a Goethe-intézet docense volt, és az ő munkája révén mentek Dél-Amerikába. Eckart már 1986-ban tartott érettségi búcsúbeszédet Kaspar Hauserről San Pauloban. Ulmban tanult színházrendezést s Ansbachban alapított színházat. Az általa szerveződő kulturális események célja, hogy szélesebb körben megismertesse és elismertesse Kaspar Hausert. Eckart 11 darabot állított színre eddig Kaspar Hauserről. Kilenc egymásra épülő előadásában mutatja be a Kaspar Hauser-jelenséget. 2016-ban megalapította a Kaspar-Hauser-Kutatókört, miután átruházták rá dr. Hermann Pies és Johannes Mayer hagyatékát. 2018-ban Ansbach város kulturális díjjal tüntette ki Eckart Böhmert a több évtizedes Kaspar Hauserért tett tevékenységéért.


Az rendezvénynek a Kispesti Waldorf Iskola ad otthont.

Az előadásokat Lendvay Miklós, a műhelymunkát Hanny Norbert fordítja.

További részletekről érdeklődni, és jelentkezni a 70/303 1470-es telefonszámon vagy a k.niki7@gmail.com emailcímen lehetséges. Szeptember 29-éig való jelentkezés esetén kedvezményes a hozzájárulási díj.