A Fény és a Sötétség misztériuma

Időpont
2019. szeptember 27. 16:00 - 20:00

Helyszín
‌Rudolf Steiner Ház - Pecsét terem

A FÉNY ÉS A SÖTÉTSÉG MISZTÉRIUMA

A Magenta Szín-A magenta minősége az emberben

 

Szeminárium

JOOST GROOT vezetésével

2019. szeptember 27.péntek,

16-19.30-ig,

szeptember 28. szombat 10-18.-ig

Rudolf Steiner Ház,

Budapest, Riadó u. 2/b.

 

Joost Groot ötödik alkalommal tart szemináriumot Magyaroszágon. Előadásain beszélt a Fény és a Sötétség/Szubsztancia/ mivoltáról, a színek keletkezéséről. Megosztotta velünk saját kutatási eredményeit, és mindazt, amit Goethe még nem tudhatott a színekkel kapcsolatban

keletkezésükről, eredetükről, szellemi természetükről.

Joost Groot a fény-színsötétség hármasságát összekapcsolta a kettes és hármas tagozódású emberképpel, a színeket öszzefüggésbe hozva a viláés az ember keletkezésével. Nagyí, egyedülállóan pontos előadásai a témában sokat adott az antropózófiában elmélyült hallgatóknak és az antropozófiai emberképpel dolgozóknak is.

Budapesti előadásaim folytatásával kapcsolatban felmerült néhány kérdés.

Fontos felismernünk, hogy gondolkodás és érzékelés által építjük fel világunk realitását. Ha valaki valóban meg akarja érteni a színt, és hogy mit kell vele tenni, aktívan dolgoznia kell vele. Érzékelni a színt, megköveteli a színnel való munkát. Ez az egyik probléma a különböző színelméleti megközelítésekben, hogy gondolkodásra késztetnek anélkül, hogy valóban átdolgozva lennének a gyakorlatban..

A következő szemináriumon szeretnék többet dolgozni és kevesebbet beszélni és ezáltal mélyíteni a megértés színtjét a fény-szín-sötétség kölcsönhatásával/összjátékéval kapcsolatban. Az is nyilvánvalóvá válik majd, hogy a színmeditálásasoha nem helyettesítheti a színek törvényekhez kötött festését.

A festés nem a “művészeti részeegy ilyen szemináriumnak, hanem annak mélyítése, ami máskülönben csak felszínes tudás maradna.” J. G.

Az élet a Magentával kezdődik. A rügyek külső, barnás burka alatt van egy belső, tápláló, védő magenta réteg a zöld levélkezdemény körül.

A Magenta a sötétség melegségéhez kapcsolódik, ez a szín menekül a fénytől.

A magenta, amit az Ó- indiai kultúrkorszakban láttak, inkább belsőleg érezve, mint látva volt. A szem még nem tudott fókuszálni. A vörös színek világát nem könnyű festeni valódi jellegük szerint, különösen a Magentát. Oly módon kell festeni, hogy körbeburkolja a festőt, ami azt jelenti, hogy nagyrészt mögötte van, csak a legutolsó része ennek a hatalmas, körbeölelő, hordózó magentának látható előttünk.. Ezt nem könnyű elérni.

Megpróbáljuk ezt lassan felépíteni nedves papíron, részben kárminpirossal erősítve, lilával árnyalva a magentát a halvány smaragdzöld fény előtt.

A munkához előzetes képzettség, tapasztalás a festésben nem szükséges.

Jelentkezés, információ: E-mail: eva.ujvary29@gmail.com,

Tel: 06 20 5757049

Részvételi díj a két napra anyagköltséggel együtt: 16.500 Ft. (Kedvezmény egyéni egyeztetéssel.)

Jelentkezést a beérkezés sorrendjében fogadunk, ami a részvételi díj átutalásával válik véglegessé.

Jellege
műhelymunka

Részvétel
nyilvános

Részvételi díj
lásd a leírást

Szervező
-