A mi méheink – Az Iskolaméhészet előadássorozata a Barabás Villában IV.

Időpont
2020. április 20. 18:00 - 20:00

Helyszín
Egyéb

Kedves Barátaink!

A Barabás Villa lehetőséget nyújtott az Iskolaméhészet kezdeményezésnek egy sorozat indítására “A mi méheink” címmel. A méhbarát XII. kerületben, a MOM-Kultban és társintézményeiben egész évben vannak méhes programok.

Az Iskolaméhészet ismeretterjesztő előadás-sorozatában (ahol lesz alkalom a beszélgetésre is) a méhek életéről sokat megtudhatunk és reményeink szerint érdekes és szép összefüggések tárulnak majd fel! Lesz szó a méhek -mindenkit érintő- varázslatos, sokrétű világáról, a méhek, a méhcsalád lényéről, a természetes és a méheket középpontba helyező méhészet szemléletéről, gyakorlatáról, a méhek és az ember  közötti összefüggésekről és sok másról. Együtt keresünk kreatív megoldásokat: Hogyan tudunk a méheknek olyan életfeltételeket teremteni, ami szükségleteiknek megfelelő.  Alfons Wirth, Nagy Tamás és Mák Csaba előadásai, diavetítés és beszélgetés is lesz. A sorozat január 20-án indul.

https://barabasvilla.hu/mufaj/eloadas/

Januártól áprilisig, négy alkalommal találkozunk a Barabás Villában hétfő esténként 18-20 óráig, a 1122 Budapest, Városmajor u. 44. cím alatt:

 • Január 20.:
  Méhecskék-Méhcsalád-Méhek szuperorganizmusa
  A méheket középpontba helyező méhtartás

 

 • február 17.:
  A természetes méhészet szemlélete és gyakorlata

 

 • március 16.:
  A méhek és a környezet kapcsolata, A méhek tavaszi élete

 

április 20.:
A MÉHEK KÜLÖNLEGES SZOCIÁLIS ORGANIZMUSA – A RAJZÁS, A MÉHEK TÁRSADALMA, A MÉHEK TÁNCA

Előadás és beszélgetés a méhek varázslatos életéről, a rajzásról, a méhek (Shakespeare által is megverselt) társadalmáról, a méhek táncáról. A lépépítményt, a munkásméheket, a heréket, a méhanyát és az őket burkoló kaptárt vagy odút magába foglaló szuperorganizmusnak, a méhcsalád egészének, az ún. méh-lénynek van hőháztartása, szaglása, táplálkozási rendszere, immunrendszere? A méh-lény (a méhcsalád lénye) gondolkodik és döntést hoz? Közösségben a méhcsaládnak olyan képességei vannak, amellyel az egyes méhecskék nem rendelkeznek.
Ismerkedünk a természet méhek életében rejlő bölcsességével, a méhek és az ember életének kapcsolatával és titokzatos összefüggéseivel. Bemutatunk új kutatási eredményeket a méheket középpontba helyező méhtartás gyakorlatáról, valamint jógyakorlatokat az Iskolaméhészet kezdeményezés pedagógiai munkájából.

 

A jegy ára: 500 Ft, Hegyvidék Kártyával: 300 Ft.
Jegyek kaphatók a barabasvilla.hu oldalon és a MOMkult jegypénztárában.

 

 • Áprilistól szeptemberig pedig a Barabás Villa kertjében egy könnyű kerti séta keretében kaptárkukucskálásra is lehet jelentkezni.

Részletek a honlapon: https://barabasvilla.hu/programok/kaptarlatogatas/ és a facebookon barabasvilla.hu

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Radics Helga és Alfons Wirth
Iskolaméhészet-kezdeményezés

iskolameheszet2019@gmail.com

facebook.com/iskolameheszet

 

 

Jellege
előadás

Részvétel
nyilvános

Részvételi díj
lásd a leírást

Szervező
-