BEVEZETŐ TANULMÁNYOK A FÉNY-SZÍN-SÖTÉTSÉG VILÁGÁBA

Időpont
2020. augusztus 27. 9:30 - 18:00

Helyszín
Egyéb

Bevezető tanulmányok a Fény-Szín-Sötétség világába

Liane Collot d’Herbois munkája alapján

 

Időpont: 2020. augusztus 17-28.

Helyszín: Budapest, II. ker., Szilfa u. 4.

Szeretettel meghívjuk kéthetes nemzetközi alapozó szemináriumunkra, Budapestre. Liane Collot d’Herbois új megvilágításba helyezte a színek, a fény és a sötétség kapcsolatát, azáltal hogy nagyon részletesen leírta ezek összjátékát. Ezzel lehetővé tette Goethe és Steiner fenomenológiai megközelítésének gyakorlati alkalmazását mind a művészi festésben, mind a festésterápiában. Ita Wegmanhoz fűződő hosszú barátsága pedig abban segítette, hogy megalapozzon egy igazi gyógyító festésterápiát, ami az ember lényének hármas-tagozódású szemléletén alapul. Az első ilyen festésterápiás képzés Hollandiában, Hágában indult 30 évvel ezelőtt. Azóta új képzések jöttek létre Európában és Európán kívül is. Ezúttal pedig Kelet-Közép-Európában nyújtunk lehetőséget az alapozó tanulmányokra.

 

A szeminárium témái:

Előadások

 • A fény és a szubsztancia(sötétség) láthatatlansága, és a szín, mint egyedüli láthatóság.
 • Ennek következményei a modern tudományra: fizika és fiziológia. Az ember lényének hármas és négyes tagozódása.
 • A modern fényelméletek eredete és fejlődése, és ezek kapcsolata a régi korok megközelítéséhez, korábbi kultúrák fényhez való viszonyához.
 • A színek megnyilvánulásának megfigyelése a légkörben.
 • A színek érzékelésének alakulása a 9000 éves történelmünk kultúrkorszakain keresztül.
 • A színérzékelés fejlődése és a tudatosság fejlődése közötti kapcsolat.
 • Jelenkorunk kérdései és követelményei: Mi az élet értelme, miért élünk? Mit kell önmagunkban kifejleszteni? Hogyan tekintünk a betegségekre és mi a terapeuta feladata a gyógyítás koncepciójában?

 

Gyakorlati munka:

 • Megfigyeljük a a fény, szín, sötétség törvényeit a külvilágban ceruzarajz és színes ceruzarajz segítségével.
 • Szénnel dolgozva tanulmányozzuk és tapasztjuk, hogyan keletkezik tér a fény és a sötétség találkozásában.
 • Megismerkedünk a nedves alapon nedves festéssel, megtapasztalva a színperspektívákat.
 • Gyakoroljuk a réteges festés alapjait, hogyan viszünk fel a papírra áttetsző rétegeket akvarellfestékkel

a korábban már megfigyelt fény-szín-sötétség törvények alapján.

 

Tanáraink:

Joanna Rodycz-Cienciala:

Tanulmányok: Slesische Universität, Mgr Pedagogy of Art and Culture /Kunst Academy Hamburg, Hauschka képzőművészeti terápia/ Emerald Foundation, Fény-Szín Sötétség Festésterápia

Munka: Therapeutikum Hamburg-West / Krankenhaus Rissen / SterniPark Kinderhäuser- Hamburg / Institut Diogenes Hamburg / Waldorf Iskola, Bielsko-Biala, Waldorf Képzés, Lengyelország. Tanár a hágai Emerald Foundation festésterápiás képzésén.

Ujváry Éva:

Tanulmányok: ELTE ÁITFK Tanárképzés, Budapest. Waldorf Pedagógia, Emerson College,Forest Row,Sussex, GB, 1991-93. Hauschka képzőművészeti terápiás kurzusok, Budapest. Fény-Szín-Sötétség Festésterápiás Képzés (2004-2008) Emerald Foundation, Hága.

Az Árnika Terápiás-Pedagógiai Fejlesztő Központ társalapítója. Collot festésterapeuta. Az Antromedicart képzés és az Emerald Foundation festésterápiás képzésének tanára.

Joost Groot:

Filózófia és episztemológia tanulmányok, Utrechti Egyetem, Hollandia, Waldorf tanárképzés és gyógypedagógiai képzés, Zeist, Hollandia. Művészetterápiás képzés, Tobias School, East Grinstead, Sussex, GB.Fény-Szín-Sötétség Orvosi Festésterápiás képzés Liane Collot d’Herbois-val (EmeraldFoundation) Hágában.Terápiás munka számos zürichi kórházban.

A Paracelsus Kórház társalapítója (Richterswil, Svájc) 1994-ben, ahol 2020-ig, nyugdíjazásáig dolgozott. Szemináriumokat vezet, előadásokat tart.

***

A szeminárium elméleti és gyakorlati bevezetést nyújt azok számára, akik érdeklődnek a festésterápiás képzés iránt. Ezen túlmenően a 2 hetes kurzus új felismeréseket, impulzusokat ad(hat) azok számára

 • akiket érdekel a színek természete és tapasztalása gyakorlati munkán keresztül,
 • akik önismeretre törekednek és egzisztenciális kérdésekre keresik a választ,
 • akik szellemi-lelki feltöltődést adó nyári vakációra vágynak, új felfedezésekkel
 • valamint akik szeretnének fejlődni a festés területén

***

A tanfolyam alatt hétfőtől-péntekig, 9.30-18:00 óráig dolgozun, ebédszünettel. A szeminárium angol nyelven zajlik, de az előadásokhoz magyar nyelvű fordítást biztosítunk. Részvételi szándékát kérjük mielőbb jelezze az info@vermilionfoundation.eu e-mail címen. Levelére válaszolva küldjük majd meg Önnek a jelentkezés módjának részleteit és a gyakorlati tudnivalókat. A szeminárium részleteiről az érdeklődők szóban is tájékozódhatnak a +36 20 575 7049-as telefonszámon.

 

A szervezői közösség nevében: Ujváry Éva, Zöldné Takács Andrea, Tari Henriette

Jellege
-

Részvétel
-

Részvételi díj
lásd a leírást

Szervező
-