SZÁZ ÉV MAGÁNY A NAPÚTON

Időpont
2019. október 4. 17:00

Helyszín
Egyéb

 SZÁZ ÉV MAGÁNY A NAPÚTON

Bíró Edina, Döbröntei Zoltán, Hódosi Helga és Kiss Viktor
festőművészek kiállítása
A Napút Művészeti Akadémia rendezvénye
Csontváry halálának 100. évfordulója alkalmából

2019 október 4.  –  november 4.
Losonc, Szabó Gyula Emlékház
984 01 Losonc, Szabó Gyula utca 1.

Csontváry egész életét áldozta arra, hogy ne önmagának, hanem a magyar népnek fessen úgy, hogy képei megerősítsék a nemzetet. Korunkban egyre inkább aktuálissá válik, hogy a művészek ilyen felelősséget vállaljanak magukra. Meggyőződésünk, hogy ezt csak szellemi hittel tehetjük.

Kiállításunkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ma a megújított keresztény művészet által adhatunk erőt hazánknak és Közép-Európa népeinek.

Megnyitó: 2019. október 4., 17 óra

PhDr. Szabó Kinga köszöntő beszéde

Előadások:
Döbröntei Zoltán: Csontváry szellemi hagyatéka
Kiss Viktor: A Természet ereje Csontváry festészetében
Hódosi Helga: A Napút Művészeti Akadémia 12 évéről

“Csontváry festészetének elfogulatlan szemlélete a szellemi világok megértéséhez emel és a sors átéléséhez vezet. Az életmű befogadásával a magyar néplélek mély árama fejlődhetne tovább. Az, melyből az organikus szemléletű kultúra fakad, mely mindig keletkezőben van bennünk. Melyben érzéseink gazdagságába ölelhetjük nyugatias gondolkodásunkat és keleties, vágyteli akaratunkat. Ezt az egyensúlyt nekünk folyamatosan, minden időkben meg kell őriznünk, mert csak így juthatunk közelebb saját szívünk titkához. Egészségesek is csak így maradhatunk. Ez a legmodernebb és a legidőszerűbb, amit tehetünk. Aki ide születik , az ezt szolgálhatja, s ettől a szolgálattól tanulhat valami életreszólóan fontosat.” /Döbröntei Zoltán: Száz év magány a napúton c. írásából, megjelent: Szabad Gondolat 22/2. sz./

A SZÁZ ÉV MAGÁNY A NAPÚTON c. kiállítást Csontváry halálának 100. évfordulója alkalmából szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 

 

 

Jellege
-

Részvétel
-

Részvételi díj
-

Szervező
-