"A rózsakeresztes felfogás szerint csak az a tudás számít, mely által hatásosan tudunk beavatkozni az életbe."
Rudolf Steiner
Belépés - Regisztráció

<< Vissza

HARC AZ EMBERI LÉLEKÉRT - CSANÁDÍ JÓZSEF ELŐADÁSATP 2018.02.24.

2018.02.24. (szombat) 10:00 - 14:00,   Rudolf Steiner Ház - Pecsét terem

előadás, nyilvános

Szabadság, egyenlőség, testvériség eszméje Saint Germaintól napjainkig 

A XV. századtól elkezdődött a tudati lélek kifejlesztésének a korszaka. Mivel a társadalmi élet viszonyai is megváltoztak, ezért új alapelveket kellett kialakítani, a korhoz igazodva. Saint Germain a legnagyobb rózsakeresztes beavatott a XVIII. század végén szabadkőműves páholyokban jelent meg, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség ideálját bemutassa. A János-rendi (reguláris) páholyok nem mutattak érdeklődést a hármas jelszó iránt, a Francia Nagyoriens (irreguláris) viszont igen, sőt a legfőbb jelszavukká tették. A hármas jelszó a francia forradalom jelszava is lett, de eltorzulva, az eredeti szellemi küldetésétől eltérően valósult meg. Hogyan lehetséges az, hogy a templomos és rózsakeresztes hagyományokat ismerő szabadkőműves páholyok a társadalmi élet megújítása helyett a káosz, és az erőszak démonjait szabadították rá Európára? Miért váltak a kereszténység tudattalan vagy tudatos ellenségeivé?

Európa lakossága az első világháború előtt sem sejtette, hogy milyen nagy befolyása van a Francia Nagyoriens Nagypáholynak Európa sorsára. Rudolf Steiner ebben az időszakban Saint Germain eredeti inspirációja alapján kidolgozza, majd nyilvánosságra hozza Európa gyógyulásának módját, a szabadság, egyenlőség, testvériség szellemi értelmezését. Ma az emberek többsége a hármas jelszónak eltorzított értelmezését ismeri, amely teljesen átszövi a társadalmi élet minden területét. A szellemi impulzusok veszélyt jelentenek erre a kiépített hálózatra, ezért csírájában fojtanak el minden más értelmezést, ami nem a materializmus, a „felvilágosulás” talaján áll. Eltelt 100 év, és úgy látszik, még mindig e gonosz uralkodik? 

Ma már elérhető sok eredeti szabadkőműves dokumentum, s ezek Rudolf Steiner közléseit teljesen alátámasztják. Pár antropozófus az utóbbi években igyekezett ezeket dokumentumokat feldolgozni, és a jelen korszakra is aktualizálni. A sötétség legyőzése, a sötétség minőségének a megismerésével kezdődik. A sötétség csak a szellemi fénytől szűnhet meg! Attól a fénytől, amelyet a szívünkben alapítunk meg, és az értelmünkkel céltudatosan megvalósítunk!

Szeretnénk egy csoportmunka által megérinteni a szabadság, egyenlőség, testvériség valódi ideáját! Ebből talán mi is meríthetünk, hogy segítse az életünket. Lehet, hogy az Égi erők segítsége most sokkal közelebb van, mint gondolnánk? Lehetséges, hogy 100 év elteltével Európa feltámadás előtt áll?