Barion Pixel

RENDEZŐDÖTT AZ ALTERNATÍV ISKOLÁK HELYZETE

2019. november 19-én délután került sor a folyamatban lévő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatos találkozóra az EMMI Köznevelési Államtitkárságával.
A találkozón a Minisztérium részéről Dr. Maruzsa Zoltán Köznevelésért Felelős Államtitkár és kollégái, a Magyar Waldorf Szövetség részéről Marosváry Péter elnök és Szabó Zoltán ügyvezető, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete részéről Horn György elnök és Dobos Orsolya, az alternatív tagozat vezetője vettek
részt.
A Magyar Waldorf Szövetség és az AME által közösen beadott indítvány létfontosságú pontjaival kapcsolatban minden fél részére megnyugtató megállapodások születtek és a Minisztérium egyértelműen kinyilvánította, hogy nem célja sem a meglévő, sem az új alternatív intézmények ellehetetlenítése.

A következőkben a Magyar Waldorf Szövetség tájékoztatóját adjuk közre.

A kerettantervi rendszert leváltó, aggályosnak tartott új engedélyezési folyamat vonatkozásában az a megállapodás született, hogy az eredeti törvényjavaslatban szereplő, „nevelési-oktatási tartalom” erejéig való eltérési lehetőség keretei kibővülnek a jelenlegi „alternatív passzus” tartalmával [Nkt. 9. § (8-9a)], mely így a továbbiakban is garanciát jelent arra, hogy az alternatív pedagógiát folytató intézmények az abban felsorolt területeken eltérhessenek az általános szabályoktól. Az új megfogalmazás más egyéni eltérésekre is lehetőséget adhat. A tárca képviselője kifejtette, hogy mivel a szabályozási szándékuk nem szűkítő, hanem deregulációs jellegű volt, a javasolt tartalmi bővítés pedig a tárca egyedi engedélyezési lehetőségeit szélesíti, így kezdeményezni fogják a szöveg pontosítását.
Az intézmények működési engedélyezési eljárása a kormányhivataloktól a Minisztérium hatáskörébe kerül. A működő iskoláknak és óvodáknak azonban mégsem kell új engedély-kérelmet beadniuk, mindössze egy rövid dokumentum elkészítésére lesz szükség, melyben az intézmény nyilatkozik, hogy a korábbi működési engedélye szerint folytatja a tevékenységét. A nyilatkozat alapján biztosított lesz az azonos feltételek szerinti, jogfolytonos működésük. A tárca képviselője elmondta, hogy valamilyen igazgatási lépésre szükség van a feladat tárca általi átvétele kapcsán, de nem céljuk a jól működő intézmények felesleges dokumentáltatása, a tárca a szükséges ellenőrzéseket végre tudja hajtani.
Bár az alternatív kerettantervek jogi státusza megváltozik (nem lesz miniszteri engedélyezésük), a gyakorlatban továbbra is fennmaradnak. Az új intézmények részére a jogtulajdonos fogja engedélyezni azok használatát. A Waldorf- és más kerettantervek által biztosított kivételek (végzettségek, stb.) az induló iskolák
és óvodák számára a működő intézmények eddigi gyakorlata szerint lesznek biztosítva. Mivel ennek törvényi garanciája nem lesz, ezért az a megállapodás született, hogy a Magyar Waldorf Szövetség minden induló intézmény engedélyeztetési folyamatát nyomon fogja kísérni és szükség esetén részt vesz az esetleges vitás kérdések megoldásában.
Egyeztettünk a fellebbezési jog megvonásával kapcsolatban is. Ez egy általános tendencia a közigazgatásban. A meglévő intézmények esetén a fentiek okán ez a kérdés nem releváns. Az új intézményeknél az a kérés a Minisztérium részéről, hogy a lehető legkorábban adják be a kérelmet, hogy esetleges probléma esetén legyen idő egy módosított kérelem beadására, amely lehetővé teszi az indulást. Ezzel párhuzamosan szükség esetén van idő a vitás kérdések bírósági rendezésére is.
Mivel a fentiekkel egy új működési rendszer jön létre, ezért minden résztvevő fontosnak tartja, hogy fokozott figyelemmel kísérjük a folyamatokat és szükség esetén időben és hatékonyan találjunk megoldást az esetleges nehézségekre.