Barion Pixel

A tudati gyakorlásról részletesen – miért és hogyan?

Időpont
2024. szeptember 4. 19:00 - 21:00

Helyszín
‌Rudolf Steiner Ház - Pecsét terem

 

Böszörményi László

A gyakorlásról részletesen – miért és hogyan?

Előadás és szeminárium

Az előadásban (2024.  szeptember 4-én) elhangzanak a gyakorlási út főbb állomásai. A szemináriumban (2024. szeptember 7-én) közösen gyakorlunk és megbeszéljük a tapasztaltakat. A megbeszélés arra is szolgál, hogy gyakoroljuk az egymásra való figyelést. Mindez bevezető jelleggel történik. A tudati iskolázás életre szóló feladat. Egyetlen előfeltétele van: őszinteség önmagunkkal.

 

Miért gyakoroljunk?

A szellemi világtól elsősorban saját tudati szokásaink tartanak távol. Ezeket kreatív képességekké kell átalakítani. Ez az átalakítási folyamat először meggyógyítja a lelket, majd teljesen új perspektívát ad az életnek. 

Általában nem szeretünk gyakorolni. Fáradságosnak hangzik. Szeretnénk teljes fegyverzetben kipattanni „atyánk fejéből”, mint Pallasz Athéné. De aki meg akar újulni képességeiben, nem tehet másként. Aki pedig elkezd gyakorolni, egy idő után észreveszi, hogy a koncentrált gyakorlás nem is fárasztó, hanem üdítő és örömteli.

 

Hogyan gyakoroljunk?

  • Koncentráció

A modern ember figyelme gyenge és szétszórt. Ezért a gyakorlatok egy csoportja arra irányul, hogy megtanuljunk egyetlen tárgyra – pontosabban egyetlen ideára – koncentrálni. Erre szolgálnak a gondolkodási és észlelési koncentráció gyakorlatai. Ha sikerül tudatunkban megtartani egy ideig egy tiszta ideát (az észleleti minőségek is ideák, ha nem is ember találta ki őket), akkor a figyelem megtapasztalja saját működését: fölébred a magasabb Én.

  • Szokások feloldása

Tudatunk ma majdnem teljesen gépiesen működik, külső ingerekre „reagálunk” gondolati és érzelmi sémákban. A gyakorlatok egy csoportja (például a „8-tagú ösvény” gyakorlatai) arra szolgál, hogy kimozduljunk megrögzött szokásainkból, és megtanuljuk például belső ítélkezés nélkül meghallgatni egymást.

  • Meditáció

Ha kellő jártasságra tettünk szert az első két gyakorlat-csoportban, akkor elkezdhetjük a meditációs gyakorlatokat. Ezek teljesen ismeretlen, minőségileg új, élő ideák tapasztalati területére vezetnek – ha kellő koncentrációval hajtjuk őket végre. Spirituálisan mélyértelmű szövegek és képek általában csak a meditációban nyilvánítják meg valódi értelmüket, ami soha nem absztrakt gondolat, hanem a szavak szintje fölött működő figyelem mozgásának élő és jelenléti tapasztalása (ez az imagináció). Hasonló tapasztalásokat ad a természeti minőségekbe való elmélyülés is.

Jellege
előadás

Részvétel
nyilvános

Részvételi díj
felajánlás

Szervező
-