Barion Pixel

TAKÁTS PÉTER ELŐADÁSA ÉS RATKÓ ÁGNES KONCERTJE – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS A RUDOLF STEINER HÁZBÓL

Időpont
2021. május 22. 15:30 - 17:30

Helyszín
‌Rudolf Steiner Ház

Május 22-én, szombaton délután 15,30 órakor újabb élő közvetítéssel jelentkezünk a Rudolf Steiner Házból.

Elsőként Takáts Péter előadását közvetítjük, melynek címe:  A kvantumfizika és az antropozófia találkozása – A biliárdgolyó tudatosságtól a szellemtudományig.

Miközben a kvantumfizika és az antropozófia mélyreható és forradalmian újszerű kérdésekkel foglalkozik, a materialista fősodratú tudomány képviselői, mint jó modern inkvizítorok, tűzzel-vassal próbálják kiirtani ezeket a gondolatokat. Miközben „a lét sokkal titokzatosabb annál, mint ahogy a jelenkor szeretné otromba természettudományos fogalmai szerint felfogni”. (Rudolf Steiner, GA177) De ők mindent el akarnak pusztítani, ami esetleg érvényteleníti a régi materialista világképet és hatalmi pozíciójában megingatja vagy lejáratja azok alkalmazóit. Alapelvük: pusztuljon minden új gondolat és elmélet, ami nem a biliárdgolyó elven működik. Teszik ezt akkor, amikor ezek az általuk üldözött elméletek sokkal közelebb állnak az anyag és az Univerzum valós működéséhez, mint a magát mindenhatónak nevező fősodratú tudomány anyagelvű elméletei.

Az előadás azt kívánja bemutatni, hogy a kvantumelmélet alapján létrejött új világképnek ma már több közös vonása van a szellemtudománnyal, mint a hagyományos fizikára épülő materialista tudományból levezetett biliárdgolyó világképpel. Ezzel egy olyan helyzet állt elő, hogy napjainkra az Univerzumról alkotott világképében a modern tudomány, ha nem is utolérte, de annyira megközelítette az antropozófiai szellemtudomány világképét, hogy már csak egy kis küszöb választja el attól a felismeréstől, hogy tudását ki kell egészíteni azzal, amit az antropozófia közöl az emberről és az Univerzumról. Keressük a választ arra a kérdésre, hogy hogyan tudná a biliárdgolyó tudatosság fogságába került emberi gondolkodást kiegészíteni, illetve helyes irányba vinni és a szellemmel ismét összekapcsolni egy egyesített elmélet, amely a modern kvantumfizika és az antropozófia eredményeit egyaránt magába foglalja.

Az előadás után Ratkó Ágnes csembaló koncertjét közvetítjük a Rudolf Steiner Ház Pecsét terméből.

A koncert programján 16. és 17. századi spanyol és angol billentyűs zene szerepel, Antonio de Cabezón, John Bull, Peter Philips és William Byrd művei.

Az előadás és a koncert megtekinthető a Társaság Facebook oldalán

A rendezvényt a MAT Projekt csapata szervezi.

A közvetítésben közreműködik a Filmbarát Stúdió.

Jellege
előadás

Részvétel
-

Részvételi díj
-

Szervező
MAT képviselő testület