Barion Pixel

160 ÉVE SZÜLETETT RUDOLF STEINER

Február végén lesz 160 éve, hogy a modern szellemtudomány, az antropozófia megalapítója Magyarországon megszületett. Az évfordulóhoz kapcsolódva Korcsog Balázs két – online – előadását közvetítjük a Társaság Facebook oldalán keresztül, a Rudolf Steiner Ház Pecsét terméből.

Az első előadásban, 2021. február 20-án 16,00 órától, Steiner születésének körülményeiről lesz szó: a születés helyének és időpontjának szellemi összefüggéseiről. Osztrák-német szülők, horvátok lakta vidék, magyar terület… – ahogy Göllner Mária írja: „Ő már a földi világba való belépésekor három országgal került kapcsolatba…” – szellemtudományos nézőpontból: a jelen (germán) Én-kultúrájával, a jövő (szláv) szellemén-kultúrájával, és Közép-Európa egyetlen, nem germán és nem szláv népével, a magyarokkal…! – És mit tudhatunk Steiner születésének időpontjáról? Február 25-én vagy 27-én van a születésnapja? Vagy mindkét napon? Hogyan lehetséges ez?

A második előadásban, 2021. február 27-én 16,00 órától azután áttekintést adunk Rudolf Steiner beavatási útjáról és missziójáról, életútjának úgynevezett holdcsomópontjait követve. Ahogy Bernard Lievegoed, a szellemtudományos biográfia atyja írja: „A holdcsomók révén a születés kapuja újra megnyílik, és az Énnek ilyenkor ismét lehetősége van arra, hogy felvegye, megragadja a sors vörös fonalát…” – A „születés kapujának” ezeket az újbóli feltárulásait fogjuk keresni Rudolf Steiner életútján (18, 37 és 56 éves korában), és azt vizsgáljuk, hogyan rajzolják ki ezek a csomópontok Steiner biográfiájának vörös fonalát, s hogyan kapcsolódnak az ő beavatási útjához és missziójához.