Barion Pixel

A Főiskola vezetősége és a lektorok

A Főiskola vezetősége

A Szabad Szellemtudományi Főiskola úgy van felépítve, hogy minden részének egy önálló vezetője van, aki önrendelkezési alapelvek szerint az adott részleg vezetését végzi. Ez persze nem jelent hatalmat, csupán felelősséget és feladatokat. Feladatuk, hogy a szervezetet összetartsák, és minden pillanatban segítő és előrevivő módon lépjenek be a részlegükben zajló folyamatokba.

A Goetheanumban érvényes működési alapelvek szerint az lenne a legjobb, ha egy részleg vezetője a lehető legkevesebbet foglalkozna a napi és konkrét dolgokkal, hanem minden erejével szervezné és támogatná a kutatási folyamatokat és munkát. Ez a forma teljes mértékben megfelel Rudolf Steiner elvárásaink is, aki azt mondta, hogy a Goetheanum vezetősége semmi esetre sem lehet egy autoriter vezetés. Az antropozófiai életben a szív központú vezetés az, amit meg kell valósítani és ez azt jelenti, hogy a szekciók vezetői szerveznek, koordinálnak, támogatnak, de semmi esetre sem mondják meg senkinek sem, hogy mit csináljon és mi a helyes.

2018-ban, mint a korábbi években is, a Goetheanum vezetése a szekcióvezetőkből, a Klasse lektorok képviselőjéből és az AAG vezetőség tagjaiból állt. Név szerint következő személyek: Christiane Haid, Claus-Peter Röh, Constanza Kaliks, Florian Osswald, Georg Soldner, Gerald Häfner, Jean-Michel Florin, Joan Sleigh, Johannes Kühl, Marianne Schubert, Matthias Girke, Oliver Conradt, Justus Wittich, Stefan Hasler, Ueli Hurter.

A lektorok

A Főiskola minden olyan tagja lehet lektor, akit a Goetheanum vezetősége ezzel a feladattal megbíz. A megbízás az u.n. Klasse órák megtartására és azokon a Klasse szövegek felolvasására terjed ki. Azok kapnak ilyen megbízást, akik kinevezését az adott ország Főiskolai vezetősége támogatja, vagy  a Főiskolai tagok egy csoportja, egy lektor egyetértésével, arra a Goetheanum felé javaslatot tett. Az így kinevezett lektorok jogosultak arra, hogy a Goetheanumból kapott szövegeket felolvassák, ill. szabad Klasse órákat tartsanak.

A Szabad Szellemtudományi Főiskola magyar lektorai Magyarországon magyar és német nyelvű ezoterikus órákat tartanak a Főiskolai tagok részére.