Barion Pixel

Március 27-én, 19 órakor: Mesterséges intelligencia és spiritualitás – Van-e feltámadás a gépesített gondolkodás halálából?

Szeretettel várunk mindenkit Böszörményi László előadására.

Álljon itt egy gondolat a témával foglalkozó cikkéből:

„Az emberi gondolkodás sematikus részének és a gondolkodás felelősségének kihelyezése gépekbe aggasztó lépés a gondolkodás teljes elvesztése felé. És mégis: éppen ebben a helyzetben minden eddiginél radikálisabban merül fel a kérdés: ki az ember? Minél „emberszerűbbé” válnak a gépeink, annál kínzóbban merül fel a kérdés: de mi a különbség? Radikálisan szembesülünk azzal, hogy nem értjük az embert, nem értjük magunkat. És ez elvezethet oda, hogy megforduljunk, megtérjünk tudatunkban, hogy tudatára ébredjünk magunkban annak az elemnek, ami garantáltan nem gépesíthető, mert él, és szellemi realitás.”

Az előadás, ahogy azt az alcím is jelzi, a Nagyhéthez és Húsvét ünnepéhez is kapcsolódik.

~ ~ ~

Dr. Böszörményi László Klagenfurtban él, ahol 1992-2017-ig tanszékvezető egyetemi tanár volt a Klagenfurti Egyetem Információtechnológia Intézetében. Majdnem 30 évig volt Székely György barátja és tanítványa. Rendszeresen tart szemináriumokat és előadásokat a tudati gyakorlásról. Számos cikk, és két könyv szerzője ebben a témában: Holdvilág – Napvilág (Megtérés a tudományos gondolkodás forrásához, 2021), és Georg Kühlewind – a Logosz szolgája (2023), mindkettő a Kláris Kiadó gondozásában.