Dr. Albert Pröbstl antropozófus kutató, kémia-fizika tanár előadásai és kísérletei

Időpont
2019. március 8. - 2019. március 9. 0:00

Helyszín
Szabad Gondolatok Háza

AZ ANTROPOZÓFIÁVAL KIBŐVÍTETT TERMÉSZETTUDOMÁNY KÍSÉRLETI EREDMÉNYEI

Dr. Albert Pröbstl antropozófus kutató, kémia-fizika tanár
előadásai és kísérletei

 

  1. március 8 – 9.

Szabad Gondolatok Háza

1089 Budapest, Bláthy O. u. 41.

 

Az előadó a San-Diego Egyetemen, majd ezt követően hat évig a Carl Gustav Caris Intézetben, illetve a WELEDA-nál végzett kutató munkát. A goetheanisztikus ásványi és fénytani vizsgálatok arra irányultak, hogy a fizika természettudományos megállapításai más fénybe kerüljenek. Később a Demeter-minősítésű kozmetikum, a TAUTROPFEN cégnél tevékenykedett. 2003 óta a Chiemgau Szabad Waldorf Iskola kémia-fizika tanára és gazdasági vezetője.

Előadásairól és kísérleti bemutatóiról a következőket írta:

A kristályok és a drágakövek évezredek óta lenyűgözik az ember mint fejlődésének társát. Rudolf Steiner szerint a “mész” és a “kova” az ásványi Föld alapvető polaritása. Ez fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban és az ember életében is. Kevésbé ismert, hogy éppen a kalcium és a szilícium (mész és kova) nagy és átlátszó kristályai (izlandi kettős pát és hegyikristály) – a mai időkben (1413 óta) erősen befolyásolták a természettudományok fejlődését.

Az előadások mellett optikailag tiszta kristályokkal dolgozva a tudományos gondolatok központi forrásait vizsgáljuk, a fényt (fizika hullámmodell) és az anyagot (kémiai molekulák térbeli felépítése). A kísérletek tapasztalatai lehetővé teszik e jelenségek goetheanisztikus értelmezését.

A gyakorlatok során fontosnak tartom, hogy alapvető érzékszervi élményeket kapjunk. A kísérletekben láthatjuk Rudolf Steiner 12-es színkörét, a kémia területén pedig szagokon és ízeken keresztül szerzünk tapasztalatokat.

Merem állítani, hogy a nézőközönségből még senki soha nem láthatta ezeket a kísérleteket,
ugyanis ilyen módon még sohasem végezték el!

A közös munkára mindenkit szeretettel várunk, de elsősorban a Waldorf -pedagógusok részvételére számítunk.
A férőhelyek száma limitált, ezért kérjük, hogy részvételi szándékukat mielőbb jelezzék az info@szabadgondolat.hu e-mail címen.

 

Részletes program

Péntek, március 8.

18:00               Előadás: A fény tettei és szenvedései (Goethe), az izlandi kettős pátban és a                                hegyikristályban.

Szombat, március 9.

9:00                 Előadás: A színkör és az élet elevensége: anyagképződés az étertest                                 irányítása             alatt.

11:00 – 12:30 Gyakorlat I. – Kísérletek kristályokkal és turmalinnal.

12:30 – 14:30 Ebédszünet

15:00 – 16:30 Gyakorlat II. – Anyagok ízlelése és szaglása (éterikus olajok és aminosavak)

18:00               Előadás: A kristályok hatalma a mai korban: A természettudományok és a                       goetheanizmus fejlődésének impulzusa.

Az előadás végén: beszélgetés a tapasztalatokról, kérdések

A rendezvényt a Napút Művészeti Akadémia és az Ita Wegman Alapítvány szervezi

Belépődíj (2 napra): 9000 Ft, Waldorf-pedagógusoknak 7500Ft.

 

Jellege
-

Részvétel
-

Részvételi díj
-

Szervező
-