Barion Pixel

ELMARAD!! – Egy lélekzet – Rácalmási Antropozófiai Napok

Időpont
2021. május 24. 8:30 - 18:30

Helyszín
Egyéb

Egy lélekzet – Rácalmási Antropozófiai Napok

2021. május 23-24. Pünkösd vasárnap – hétfő

Rácalmás, Jankovich Kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ

Pünkösd Ünnepén a Magyar Antropozófiai Társaság és a Michael Út Szellemi Műhely közös rendezvényére az ország minden területéről várja Rácalmásra az antropozófia tanulóit, képviselőit, közösségeit.

 

Május 24. Pünkösd Hétfő

8.30-9.00 Érkezés

9.00-9.10 Köszöntő, programok és helyszínek ismertetése

9.10-10.30 Michael Út Szellemi Műhely: hangolódás /Bothmer-gyakorlatok, közös ima/

10.30-12.30 Németh Gilda előadása: Rudolf Steiner művészeti impulzusának háttere /előadás, formarajz, agyagformálás/

10.30-11.30 Kosár Közösség – Zalatnay László előadása: Milyen út vezethet a fogyasztói társadalomtól a hármas tagozódásig? 

A kérdésre a választ természetesen nem tudjuk, de keressük.

Ha szeretnénk olyan társadalmi rendszerhez eljutni, ami a szociális hármas tagozódás elvei szerint szerveződik meg, akkor tudnunk kell, honnan is indulunk. A mai kor legjellemzőbb tulajdonsága a fogyasztás. Ezért is hívjuk fogyasztói társadalomnak. Ha az utat keressük, akkor a kor legfontosabb jellemzőjéből kell kiindulnunk. A módszer pedig maga a tanulás. Ha megvan a cél, akkor a tanulás segítségével talán egy-egy lépéssel közelebb kerülhetünk a szociális hármas tagozódás gyakorlati megvalósításához, akár a sajátos életterületeken, akár a fogyasztásban.

A Nyíregyházi Kosár Közösség 8 éves története is egy tanulási folyamat. Ezen a gyakorlati úton nagyon sokat segített bennünket az antropozófia szelleme. Az előadásban ezekből a tapasztalatainkból és felismeréseinkből szeretnénk egy keveset megosztani.

 

10.30-11.00 Artabán, a negyedik király legendája /Árnyjáték/ I. előadás

A Szombathelyi Waldorf Iskola 10. osztályának kamara előadása

11.30-12.00 Pásztohy Néri: A kisveréb és a szél /mesemondás/

12.00-12.30 Artabán, a negyedik király legendája /Árnyjáték/ II. előadás

A Szombathelyi Waldorf Iskola 10. osztályának kamara előadása

11.45-12.30 Horváth Csaba: A Táplálkozás és a tudati higiénia kérdései /Interaktív beszélgetés/

12.30-13.30 Büfé ebéd: Ízek, illatok, színek, szubsztanciák. Ízelítő a Világkonyhából. /Glutén- és laktózmentes ételek. Az ételeket Soós Attila, Csanádi József és Horváth Csaba készíti./

13.30-14.30 Brassai Brigitta előadása: Szabad-e az ember? – Pünkösdi gondolatok 

„Az ember átérzi emberi mivoltának teljességét, amikor ráeszmél arra, hogy ő szabad individualitás. Ezzel azonban mégis kapcsolatos egy bizonyos elsötétülés, az ősidők isteni szellemisége már nem világít. A fényben, amit Krisztus az embernek hoz, itt van újra az ősi világosság. Az együttélésben Krisztussal a lelket napszerűen boldogító gondolat ragyogja be: az ősi, a pompás isteni fény újra itt van: világít, bár fénye nem természeti fény. És az ember egyesül a jelenben annak a múltnak a szellemi – kozmikus fényerőivel, melyben ő még nem volt szabad individualitás. És ha lelkében megértően kapcsolódik a Michael-misszióhoz, ebben a fényben megtalálja emberi mivoltának helyes útját. „
Rudolf Steiner: Antropozófiai iránymutató gondolatok, 8. Levél

 

14.45-15.45 Czakó Anikó: Krisztus lénye, mint az euritmia forrása /euritmia foglalkozás/

Hogyan kapcsolódhatunk össze e forrásvidékkel, közösségben együtt mozdulva térben és időben, különösképpen figyelmünk, érzékelésünk középpontjába állítva a „KÖZTES TERET”, mely az emberek között létesül, alakul, áramlik.

A szociál-euritmia mint egy új, mozgásba hozott plasztika:

– ember és ember,

– lélek és lélek,

– szellem és szellem között.

14.45-15.45 Pásztohy Néri: kézműves foglalkozás

16.00-17.00 Takáts Péter előadása: Mit akar ez a vészhelyzet nekünk tanítani?

Ha komolyan vesszük azt, amit az antropozófia tanít nekünk, akkor a betegségeket úgy kellene megélnünk, hogy azokkal ne szemben álljunk mint ellenségeinkkel, hanem mint tanítómesterünket fogjuk fel. Bármilyen nehéz helyzetbe is kerülünk, mindig azt keressük, hogy mit is jelent ez a betegség. Ez a mai helyzetben különösen fontos tanítás, mert a járványtól való félelmünkben már teljesen megfeledkeztünk a szellemtudományos nézőpontról. Pedig ha így szemléljük ezt a kérdést, akkor azt is láthatjuk, hogy hogyan válnak a világban valós betegségokokká tudatos hazugságaink, az általunk terjesztett valótlanságok és tévedéseink. „Ilyenformán a betegségek egyenesen, mint életünk hatalmas tanítói állnak előttünk” – mondja Rudolf Steiner. Ezért a mai helyzetet úgy vizsgáljuk és járjuk körbe, hogy felismerjük, mi is az oka ennek a rendkívüli helyzetnek, és miért sújtja a járvány az egész világot, illetve mit kellene megtanulnunk belőle és általa.

17.15-18.15 Bozókiné Tengely Anna/Silye Imre előadása, ünnepi lezárás: Mire inspirál bennünket a pünkösdi szellem az Énünkben?

18.30 Búcsúzás

Az egész nap folyamán megtekinthető kiállítások:

„Különleges időkben, különleges kiállítás, különböző emberektől közös együttgondolkodás az Ég és Föld kapcsolatáról. Mert az Ég és Föld között Mi emberek vagyunk a kapocs.” – Maurer Péter

– Napút Művészeti Akadémia: Kiss Viktor (Budapest)

– Szabó Sípos Barnabás (Budapest)

– Keleti Anikó (Százhalombatta)

– Maurer Péter (Kővágószőlős)

– „Harmadnapra” – kereszt kiállítás

A teljes program alatt szeretettel várja a vásárlókat és érdeklődőket a Magyar Antropozófiai Társaság könyv- és lapárusító standja, valamint a Kosár Közösség kirakodóvására.

Jellege
közösségi rendezvény

Részvétel
nyilvános

Részvételi díj
-

Szervező
-