Barion Pixel

Az új évezred fénye – Helmuth von Moltke élete

4 500 Ft

Elfogyott

Kategória:

Leírás

Az új évezred fénye – Helmuth von Moltke élete, munkássága és halál utáni közlései

Thomas Meyer

Kemény borító, 356 oldal
Az első világháború a 20. évszázad őskatasztrófája elnevezést kapta. Mélyebb okaihoz tartozik, hogy a természettudományos materializmus túlsúlyba kerülésével általánossá vált a világ és az emberi élet szellemi alapjainak tagadása. Ennek a katasztrófának a szellemtudomány alapján való feldolgozása elvezethet a jelenkor követelményeinek megfelelő szellemi tudatossághoz. Ezt a folyamatot Rudolf Steiner elindította, a kortársak és az utókor azonban, egészen a mai napig nem volt képes ezt kellő mértékben megérteni és folytatni. Steiner kezdeményezése, hogy Moltkénak a háború kitörésével kapcsolatos feljegyzéseit nyilvánosságra hozzák, megóvhatta volna a német népet és a világot attól, hogy belesüllyedjen a hitlerizmusba. Annak megakadályozása, hogy ezek a jegyzetek időben nyilvánosságra kerüljenek, olyan ellenhatalmak tevékenységéről tanúskodik, akik az első világháború igazi megértésének akkor is, de ma is éppúgy útjában állnak.
Történelmi törvényszerűség, hogy a szellemileg feldolgozatlan katasztrófák további katasztrófákhoz fognak vezetni. Hogy a 21. század a 2001 szeptember 11-i támadással máris szembenézhetett a maga őskatasztrófájával, szomorú bizonyítéka a modern emberi tudat szellemi lustaságának. A 20. század egyszer talán úgy lép majd be a történelembe, mint egy olyan évszázad, amelyben az emberiség a technikai fejlődés közepette tudatosság és morál tekintetében megtorpant, sőt talán vissza is fejlődött. Az is lehet azonban, és ez a valószínűbb, hogy ezt az évszázadot úgy értékelik majd, amelyben az emberiség nem csupán a civilizáció szakadékának szélére került, hanem Rudolf Steinertől, az általa életbe hívott szellemtudomány formájában megkapta a helyes emberi fejlődés impulzusát is.
A mai katasztrófák alapjául is szolgáló, ismételten egyoldalúan vagy tudatosan torz módon ábrázolt 20. századi őskatasztrófák szellemi feldolgozására ez a könyv bőségesen szolgáltat anyagot. Bárcsak lennének, akik ezt megértik, és élnek a lehetőséggel.

További információk

Tömeg 1,5 kg