Barion Pixel

A két félteke párbeszéde

2 000 Ft

Kategória:

Leírás

lfred Meebold emlékére

Puha kötés, 128 oldal

Alfred Meebold, a Botanikus Vándor 63. születésnapja körül egy különös meghívást kapott, amely egy kérést is tartalmazott. A történteket részletesen elmesélte néhány barátjának, és életének erre az eseményére ismét visszatér kéziratos emlékiratában: Emlékezés egy szellemi óriásra. Ebben leírta, hogy ez a meghívás teljesen felkészületlenül, váratlanul és egészen különös formában érte őt. Semmit sem tudott kezdeni vele, még azt sem tudta, hogy a Föld melyik sarkából érkezett. Miközben a rejtélyen töprengett, és tapogatódzva próbált valamilyen megoldást találni, meglepő módon, egymásután három férfival is találkozott, akik lépésről lépésre közelebb segítették őt a megoldáshoz. Csaknem három hétig tartott, amíg különböző események kapcsán a szükséges felvilágosításokat megkapta, és megértette, miről is van szó. Ezután még két teljes esztendő telt el, míg a különös meghívást elfogadhatta.

Azokban a hetekben, amikor a különös meghívás konkrét tartalmát és földrajzi helyét kutatta, a Botanikus Vándor szubjektív módon valami hasonlót élt át, mint amin a nyugati emberiség a kései keresztes hadjáratok ideje óta történelmileg átment: valamilyen, még ismeretlen földrajzi hely keresését. Akkoriban az emberek a sejtés, a fantázia, a találgatás útjain tapogatództak előre, mítoszok és mondák segítségével. A hétköznapi és tudományos gondolkodás csak fokozatosan lépett be, és csak sokkal később következett a tapasztalati megerősítés.

A Botanikus Vándor szerette azokat az európai országokat, ahol a középkorban ez a keresés elkezdődött, de ezek között is legjobban a provence-i vidék napsütéses varázsát. Érezte, hogy Provence-ban, a régi időkben különös áldásnak kellett uralkodnia, amely a mai napig is érezhető a kőkemény provence-i talajból kivirágzó bátor növényzetben. Ez az áldás tette egykor Provence-ot az egész európai költészet és a „Boldog tudomány”, a „Gaia scienza” szülőanyjává, melyre Nietzsche a művészet, vallás és tudomány csodálatraméltó találkozásaként tekintett. Provence vidéke még ma is inspirálja azokat a művészeket, akik átadják magukat különleges mivoltának.

További információk

Tömeg 1 kg