Barion Pixel

AF25 Takáts Péter: Amit Ahriman elkövetkező inkarnációjáról tudnunk kell

1 500 Ft

Szerző: Takáts Péter, AF 25,
Kiadó: MAT, 1. kiadás 2018
49 oldal, lágy borítású tűzött

Kategória: Címke:

Leírás

Szerző: Takáts Péter, AF 25,
Kiadó: MAT, 1. kiadás 2018
49 oldal, lágy borítású tűzött

Ajánló:

Antropozófiával foglalkozók körében sokat lehet hallani arról, hogy a küszöbön áll Ahriman földi inkarnációja. Ugyanakkor igen kevés konkrét információ áll a rendelkezésünkre erről a kérdésről, mert miközben Rudolf Steiner előadásaiban igen sokat és gyakran beszélt Ahrimanról, inkarnációjának kérdésével azonban csak keveset és egy igen korlátozott időszakban foglalkozott. Csak az 1919-es évben tartott két előadás sorozatában: a Társadalmi megértés a szellemtudományos megismerés alapján (GA 191) és A társadalmi rejtély belső szempontja, Luciferi múlt és ahrimáni jövő (GA 193) foglalkozik Ahriman inkarnációjának kérdésével. Csak ezekben az előadásokban találunk konkrét utalásokat erre a kérdésre vonatkozóan, mert sem előtte, sem utána nem érinti többé ezt a témát. Így minden, amit ma ezzel a témával kapcsolatban tudunk, az ebből az időből, és ezekből az előadásokból származik.

A GA 191-es előadás-ciklus tizenegyedik előadásban a következőket mondja témánkkal kapcsolatban: „A dolog lényege az, hogy az emberiségnek meg kell találnia a megfelelő hozzáállást Ahriman eljövendő földi inkarnációjához. […] Kétségtelen, hogy Ahriman számára az lenne a leginkább megfelelő, ha az emberek a lehető legnagyobb számban úgy élnék meg inkarnációját, hogy semmi fogalmuk sem lenne róla. Az ő inkarációja számára rendkívül kedvező lenne, ha az emberek a lehető legnagyobb számban élnének olyan módon, hogy az inkarnáció előkészületei észrevétlenül le tudnak zajlani, és az emberek többsége Ahrimant előremutatónak, jónak és az emberi fejlődést szolgálónak tartaná. Az lenne a számára a lehető legjobb, ha egy alvó emberiséghez tudna inkarnálódni.”

Részlet a könyvből:

„A mi célunk, hogy a jövő bölcsességét – ami tisztánlátó bölcsesség lesz – kiragadjuk Ahriman karmaiból. Mint már mondottuk, nincs többféle bölcsesség, csak egyféle bölcsesség van. A különbség abban áll, hogy kinek a kezében van ez a bölcsesség. Most minden azon múlik, hogy Ahriman vagy Krisztus kezébe kerül-e. Nem kerülhet Krisztus kezébe, ha az emberek nem harcolnak érte. Csak azzal tudnak érte harcolni, ha saját erőfeszítéseik árán felveszik magukba a szellemtudomány tartalmát. Ahrimant segíti az, aki azt mondja, hogy elégedjünk meg az egyszerű hittel, mert az ilyen ember stagnálásra ítéli lelkét, s így nem tudja megszerezni a bölcsességet. Nem az a fontos, hogy az ember megkapja-e a jövő bölcsességét, hanem az, hogy dolgozik-e érte. Akik ezt megteszik, magukra vállalják azt a szent feladatot, hogy megmentik Ahrimantól a földi kultúrát, Krisztus számára, mint ahogy a régi Rishik és beavatottak vállalták, hogy kivegyék a bölcsességet Lucifer kezéből és a Föld-fejlődés javára fordítsák. Ne higgyük, hogy a bölcsességet elragadtatott víziók útján meg lehet szerezni. Az igazi bölcsesség csak munka és szenvedés útján szerezhető meg. Ki kell küzdeni.”

 

Részlet Rudolf Steiner: „Társadalmi megértés a szellemtudományos megismerés alapján” című előadásából, GA 191

További információk

Tömeg 1 kg